Ramadhan ke 6: Servis kereta

Assalamualaikum....

Hari ni dah hari ke lapan berpuasa. Kejap je masa berlalu. Tapi story ni masa Ramadhan ke 6, tak sempat nak online blog lama2 ari tu.

Hari sabtu (6 Ogos 2011) hari tu pergi servis kereta kat Serdang. Nak buat appointment dah full, jadinya walk in je la. Seawal pukul 8.10 pagi tu dah tercangak depan perodua servis. Melangut je la tunggu 8.30 kedai tu bukak. Pastu ada yang datang nak walk in jugak, dah risau sebabnya sape yang amek nombor giliran dulu yang dikira first.

Alhamdulillah masa opis perodua servis tu dibuka, pekerja dia hulur nombor satu kat kitaorang. Kira nya jadi orang first untuk yang walk in la. Ye la yang appointment tetap diutamakan. So tunggu je la nombor giliran dipanggil.

Sebenarnya sepatutnya servis dijangka pada 6 November 2011, tapi disebabkan rajin balik kampung plus kakak aku yang asyik outstation kat jauh guna kereta sendiri, cepat je mileage cukup 42000km (sepatutnya 40000km tapi servis sebelum ni terlambat buat). Awal tiga bulan tu dari tarikh yang dijangka.

Bawak kereta pun dah tak best (lambat pick up dan minyak cepat habis berbanding biasa) menunjukkan memang kena hantar servis. Maklum la tuan kereta tahu bawak je tapi nak maintenance memang kurang pengetahuan. Asyik kena sound je sebab air kurang la apa la dengan kakak yang sulung tu sebab kadang2 abang ipar yang tolong tengok suma2 benda tu.

Servis kali ni premium servis sebab da 40000km++ so mahal la dari yang sebelum ni. Sebelum ni buat kat Putrajaya tapi rasa macam tak syok je. Tempat dia memang selesa kat Putrajaya tu berbanding kat Serdang sebab tempat baru dan luaskan. Tapi sebab dah terbiasa dari awal dengan servis kat Serdang rasa macam servis kat Putrajaya tak best je.

Kalau kat Serdang dia cek dulu pastu akan servis dan sambil2 tu kalau ada yang tak kena dia akan advisekan kita kemudian setelah dipersetujui baru masuk dalam bil apa2 yang tambahan tu. Kat Putrajaya dia cek dulu pastu terus total up apa yang dia nak tuka time tu jugak. Macam tak best je macam tu.

Oke berbalik kat servis tadi, servis dekat 3 jam jugak la. Tunggu je la kat situ sambil baca paper dan tengok TV. Servis setel dekat2 pukul 12 noon dah. Total yang kena baya servis kali ni lagi bape puluh sen je nak cukup RM340. Tambahan aircond filter RM28.80 dia suggest (memang patut pun sebab habuk merata2 menandakan tak rajin mengemas dalam kereta). Tu untuk perodua Viva auto.

Sekarang semuanya duwet. Duwet.....duwet...duwet...

p/s: bila nak jadi kaya ni?

Comments

ILA HonEyBuNNy said…
ya...

mana2 duit kan..patah lagi untuk kereta...semua kena servis...

selamat xde kereta lagik..ehheh
norsharmila said…
haha..memang pn. kete sy tgu 40000 jgk ni. xlama lg la kot. nasib abik mak yg support ;p

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing