Ramadhan ke 4: Elakkan pembaziran

Assalamualaikum...

Blog asyik ditinggal-tinggal je sejak puasa ni ye. Bukannya apa dok bz buat benda lain tu sampai teralpa sebentar aku ada blog rupanya. Huhuu.

Hari ni dah 4 hari berpuasa. Menu berbuka dan bersahur biasa2 aje, yang penting tak membazir. Tak berkesempatan lagi berkunjung ke bazar Ramadhan yang terdekat, padahal tak de la jauh mana pun kot. Tapi bagus jugak save bajet dan mengelakkan pembaziran dari berlaku.

Ye la kalau pegi bazar Ramadhan tu mahu terjojol mata tengok semua jenis makanan ada. Tinggal nak pilih yang mana berkenan dengan selera je. Dibuatkan nafsu kuda semua benda mengidam nak makan, melayang RM beli makanan berjenis2. Pastu nanti time berbuka puasa mulalah menyesal beli macam2 sebab tak dapat nak habiskan pun. Nafsu tamak haloba punya pasal dah membazir.

Kalau boleh dielakkan, silalah jangan terjerumus dengan pembaziran makanan ni. Biar berpada-pada makan tu. Mentang2 senang dapat makanan dan mampu beli, janganlah semua jenis makanan pun nak try serentak. Tak terlaratnye nak habiskan. Kalau larat pun mau sengkak perut/seeh/sooh pada akhirnya nanti. Mula la terkejang menyandar lagak ular sawa kekenyangan.

Nak solat magrib pun dah tak daya nak berdiri apatah la nak pegi tarawih. Sudahnya makanan yang terlebih tu basi dan akhirnya ke tong sampah jugak. Sayangnya la... Bagi kita kat negara yang banyak makanan ni memang tak terasa apa. Tapi cuba renung2kan dan amek ikhtibar dari negara yang tak ada makanan macam kat Somalia tu. Sedih tengok diaorang makan pun bercatu, ikat perut je selalu sebab dah kategori kebuluran.

Sempena bulan yang mulia ni marilah kita sama2 mengelakkan dari melakukan pembaziran. Tak kira la pembaziran apapun bukan makanan je. Pembaziran air, elektrik dan yang sama waktu dengannya. Tak rugi pun bahkan kita juga untung dan lebih berkat tak membazir ni. Agama Islam sendiri melarang penganutnya melakukan pembaziran. Wasatiah sajalah dalam setiap apa yang dibuat dalam kehidupan dan tidak perlulah membazir.

Kita mampu membasmi pembaziran, Insyaallah. Selamat berpuasa semua.

Comments

Ain said…
saya pun kadang2 tergoda gak tengok juadah berbuka yang pelbagai..ye larh,nama pun manusia kann,tak lari daripada tergoda dengan nafsu makan :|
ILA HonEyBuNNy said…
baiklah...

sekarang dah xsuka membazir...makan mana perlu ja...xnak kenyang2 sgt..hehe
amranaiman said…
inagt org lain ketika berbuka :D
mi2omar said…
g bazar jgn beli byk2..kang x hbis..hehe
waeda alias said…
tol2.. tp kdg2 xdpt nak control juga nafsu kita nie.. huhuhu
Mohd Izzar said…
alhamdulillah..setakat ney, tak membazir..^^
Cik Bell said…
so far..tak penah jejak lagi bazar..so belum terjojol mata lagi.hehe
cucu umie said…
betol2..ayie xsuka sgt membazir..kalo mahu makan lg lepas tu okaylh juga.nie dibiarkan shje begitu sehingga esok..haishhhh
setuju... tolong arr jgn membazir... huhu... setakat ni gi bazaar pun setakat beli kuih dan air... sumenya abis... huhu...
Mamachia said…
tultu elak pembaziran..tambah2 harga kuih muih mahal.
kita buang2 makanan sedang ada orang yang kebulurankan cik aisha..
ZORA said…
selalu gak amalkan mcm ni...emmm..ingin berubah la...huhuhh..:)
ku said…
errmm... biasa aa.. malaysia kan.. faham2 jer laa.
hehehe... n satu lg bgus bila tulis bab ni, jgn nk bazir plk..
sifu im said…
bazir tu kan amalam syaitan..tapi skang syaitan dah kena ikat..klu membazir gak bermakna kita la syaitan..
akoo pae said…
hmm..
tu lah..nafsu mase mbeli kat bazaar besenye mlampau2 kan..
sume nak bli..
akhernye time buke, tak larat nak abeskan, dan buang..
isk3..
mintak dijaohkan~
cikji said…
before g bazar dh pikir dh xmo rabun mata tp seklai pegi kdg2 tergoda jugakkkkk. tapi semakin lama pose, pembaziran semakin kurang.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing