Kenangan itu indah

tupai ini tiada kaitan dengan kenangan dan peristiwa yang berlaku.ini hanyalah gamba hiasan semata-mata sebab tupai ni nampak comel.
Assalamualaikum....

Apa kenangan bersahur kawan2 semua yang paling best? Yang dok berjauhan dengan family dah sah2 la kena bersahur dengan kawan-kawan. Tak pun bersahur sorang2. Betul tak?

Kalau kat rumah selalu mak aku la jadi loud speaker kejutkan aku yang susah nak bangun sahur. Punya la mamai sampai bangun pegi basuh muka pastu boleh termenung depan makanan sahur tu. Sampai kena sound, "mak tak kejut suh bangun masak pun, mak suh makan je". Padan muka kan dah kena sound.

Tapi bila kat hostel or rumah sewa boleh je bangun sendiri, on time lak tu. Pelik tapi benar memang itulah yang berlaku. Mungkin otak dah terset takde mak dah nak kejutkan bangun sahur. Kawan2 pun tak semua yang jenis nak tolong bangunkan kita. Maklumlah kadang2 diri sendiri pun tak terurus.

Kalau masa diploma dulu memang takde masalah sebab boleh turun dining hall untuk tapau makanan sahur or makan kat situ. Degree semester pertama kebetulan terkena bulan puasa memang sengsara sebab dok umah sewa plus serba serbi kekurangan. Nanges dalam hati Ramadhan tahun tu sebab dugaan terlalu besar. Makan pun ala kadar je sebab kepenatan mengatasi segalanya.

Makanan utama bersahur time tu ialah roti dengan plain water. Bangun sahur makan roti dan minum air memang sedih jugak la sebab aku ni perut jelapang padi. So time berbuka memang wajib la ada nasi. Beli la makanan apa yang patut kat bazar Ramadhan sebelum balik umah sewa. Nak masak boleh tapi masa amat mencemburui plus rumah sewa yang jauh dari kedai memang susah nak dapatkan bekalan bahan basah plus ketiadaan transport sendiri. Tui bukan alasan tapi itulah realiti.

Elok2 je masa diploma membela badan sampai berat pernah mencecah 47kg, masuk degree pernah tinggal 39kg je. Terkezut orang2 kampung. Budak ni sengsara sangat ke sampai kurus kering cam cicak kubing je. Jawapannya tak la sengsara sangat mak cik2 dan pak cik2 sekalian, cuma masa tu tahap kesihatan tidak begitu memuaskan. Dan biasalah kehidupan seorang student. Ada hikmahnya.

Baru terasa betul2 terpinggir berada di tempat orang dalam keadaan serba serbi kekurangan. Cuma terpaksa cekalkan hati meneruskan apa yang telah dimulakan walaupun kadang2 terasa putus asa. Kawan2 baik terasa sangat jauh sebab mereka memang jauh pun. Memang terasa takde tempat mengadu kecuali kepada Dia dan mak. Baru sedar diri dan betul2 berdikari membawa diri dan mengenal kawan or 'kawan'.

Sekarang bila dikenang kembali macam tak percaya je pernah hidup macam tu dan alhamdulillah masih mampu survive masa tu walaupun tersasar sedikit. Masa tu rasa betapa tak indahnya kehidupan yang dilalui, tetapi bila dah jadi kenangan betapa indah dan mahalnya kenangan di kehidupan yang tak indah tersebut. Eh cam putar belit lak ayat. Ayat senang peristiwa pahit dulu2 bila diimbau menjadi kenangan terindah le pulak sekarang ni.

Comments

Freaky said…
kehidupan saya sbg student semakin gemok :D
PaK PiS said…
kenangan bersahur saya mase kat uma sewa dlu.. still makan wlpon da azan subuh...haha
amranaiman said…
perut jelapang padi ek hahaa.. bangun2 sahur :D
sy time stdy mbesar dgn sihat..heheh..
Run Away said…
duk ruamah sewa..best..mau nyer time puasa...byk kenangan...;d..bila dah lepas...rasa mcm nak ulang jew balik...;d
Nens Collection said…
masa sahur dulu minum air je..mata pon x bukak..punyer ler malas bangun sahur..hahaha
huhuhu... biasa laa life student... kenangan bersahur dulu ialah sahur beramai2...
syrupmasin said…
kenangan indah kan :D
ZORA said…
kenangn sumber insprasi hidup..:)
D_08 said…
sesekali teringat hidup zaman belajo dulu..... memang seghonok.... bab makan jangan ceghite le.....megi makanan no 1....
Lieyda said…
tapi kan bile sy duk jauh dr rumah brat makin naik pulak.knpe ye? haha
C'Jai said…
Melalui keperitan hidup membuat kita menghargai KEHIDUPAN...betul tak..?

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing