Bila Internet buat hal

Assalamualaikum...

Adeh cam lama je tak berblog. Ni semua gara2 internet yang hampagas, mana taknye asal nak bw je hang. Sempat la singgah satu blog pastu hang. Hang sampai terpaksa off laptop dengan cara paksa lak tu. Bulan2 posa ni sakit ati den. Mentang2 la bil lambat bayar, internet pun masalah problem la ye.

Kalau internet buat hal korang yang banyak masa free tu buat apa? Ye la kalau yang dah keje dan belum berfamily tu lepas waktu keje mesti ada masa senggang walaupun sekejap je. Yang student tu kalau takde kelas dan suma assignment dah setel haruslah banyak masa senggang.

Sejak internet buat hal, masa senggang aku layan game Virtual Villages 5. Nak berblog tak boleh sudahnya layan games la.

Aku suka games macam virtual village,westward,the sim dan sebagainya yang memerlukan strategic thinking. Kita kena fikir macam mana nak selesaikan task yang diberikan. Rasa macam best lak maen game macam tu.

Dulu2 punya sengal segala jenis game layan. Menggeleng kepala orang tengok budak yang gile games ni. Stok games sentiasa diupdate dengan games terbaru.

Tapi itu dulu la, sekarang masih gila games tapi bermusim. Setakat main farmville kat fesbuk tu biasa la sikit2 je dan bermusim. Dah takde stok games macam dulu dah. Dah tak gila cari crack untuk full version games dah.

Di sebalik keburukan bermain games, kalau dinilai dari sudut positif terselit kebaikannya. Tak semua games tak elok, games yang memerlukan kita berfikir dalam menyelesaikan sesuatu dan memerlukan strategi sangat baik untuk otak kita.

Games seperti online scrabble mampu membina vocabulary pemainnya secara tidak langsung. Games seperti Virtual Village pula memerlukan penyelesaian masalah dan strategic planning yang efektif.

Diakui bermain games memang boleh melekakan, jadi berpada2lah dan pandai2lah kontrol kegilaan bermain games tersebut. Addicted terlampau pun bahaya jugakkan.

Selamat Berpuasa dan Selamat berbuka puasa in advance...:)

Comments

lau xder watpe yui bc novel =)

lama dh xmen game =(
Mohd Izzar said…
hohoho..wow..
gile games jgk rupanya..
Umie Artoqiemie said…
sabar2..
pergh kaki game FB hahaha.
C'Jai said…
Akak suke..akak sukeee...suke main game..

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing