Bahasa cacamerba

walau apa dan macam mana pun bunyi slang kita bercakap, elakkan mengumpat di bulan yang mulia ini..
Assalamualaikum...

Kemaafan dipohon disebabkan kepenatan dan kesibukan sekarang baru dapat online. Dapat online internet lak sengal. Kepada Cikji yang cakap  cheq pekat sangat speaking utara, dulu saya pernah menimba ilmu di Utara.

Aku asal Perak tapi tak cakap slang Perak tempat aku sangat. Yup betoi la tu kata2  Incik Tam sepatutnya tempat aku slang dia dah macam kelantan cikit2. Kalau hang tu bunyi dia lain cikit tak macam utara jadi ang. Nak suruh eja? Hehee tak reti camne nak eja ni.

Masa sekolah dulu aku guna bahasa standard, guna ko dan aku dengan kawan2 rapat. Tapi tetap guna hang dan aku dengan kawan2 lain, guna saya dan awak, guna nama, bergantung kat kawan tu. Kang kena kutuk tak sedar diri pulak, mengada2 slang tempat sendiri tak nak cakap. Bukan tak nak cakap tapi tak reti sangat. Sekarang boleh la cikit2.

Lagi satu dulu aku ni suka melayan Majalah Ujang. Kalau sape pernah melayan majalah tersebut, bahasa kat dalam tu kan campur2, ada negeri ni cikit, negeri tu cikit. Mungkin jugak sebab tu bahasa aku dah campur2 jadinya. Kalau orang cakap insyaallah aku boleh faham tapi nak cakap balik dengan slang yang sama sejibik (sebijik) tu mungkin tak sangat la. Cikit2 boleh la.

Kenapa ada campuran Terengganu cikit? Sebab kakak aku dulu study kat Terengganu. Setiap kali dia balik cuti semester, ada ke patut dia speaking Terengganu dengan aku. Dari situ aku taw sikit2, tu pun basic je.

Dan dulu pun aku pernah study kat Perlis dan Pahang. Maka lagilah bercampur aduk bahasa aku. Tak apalah yang penting bahasa dalam Malaysia jugakkan.:)

Comments

D_08 said…
takpele....slang mane pun....asei paham udah....
ILA HonEyBuNNy said…
wahahha..banyak bahasa tu bercampur..

time sekolah 1 bahasa ja..bila kita semakin dewasa, berkawan pun dengan ramai org...turut belajar bahasa negeri lain2 jugak kan..ehheh
mcm2 itu bgus..memahami!! =)
qamarguyz said…
salam ziarah..
yang penting bahasa tetap jiwa bangsa, maka sayangilah bahasa dan dialek kita..kui3!

p/s: lepas ni mung boleh ar speaking Ganung ngan aku..yer d0p? ;0
Run Away said…
belajar kat perlis...kg yana tu...;d..time kolah dulu pun yana selalu baca majalah ujang...best...;d
naim said…
ceq owang kedah. leh paham kot.. :P
kay masingan said…
dulu time study kat UPSI roomate saya org kelantan dan pahang..bila saya dan kelantanese tu bercerita, kawan dari pahang tu cakap serupa itik dan ayam bercakap..hahahah lucu bila ingat balik..
Cik Ct said…
ct study kt ker\dah, so skang ngh bljr ckp kedah.. kdg2 terikot jgk loghat kedah.. hehe.. asl N9, tp slalu gne bhsa org melaka.. sb dh sempadan negeri
KeTaM_BaTu said…
ape pun loghat kite, asalkan orang paham... ^_^
cikji said…
beraso macey nok dengar cik aisha kecek kelate plok,hihi
sitihanisahali said…
saye penah bljar kar negeri9,perak dengan kedah.tapi 1 loghat pun x lekat.hehe.
Syuxer said…
mana2 negara pun ada dialek dia..hehe..ada yang berdengung,ada yang bersabdu ada yang sebut ng kat belakang hehe...

apapun ia sungguh unik heheh coz ia cam identiti suatu tempat hehe
putry arisa said…
wa.. besnye tahu byk slang.. hihihi
bahasa jawa tahu x?? kih3x.. gurau je.. ape pon slang kite..
bahasa melayu tetap bahasa kita.. =)
syrupmasin said…
haha..asal faham sudah kan :)
hehe, bahasa itu melambangkan jiwa bangsa :)
akoo pae said…
hehe byknye kacuk~
=) bagus ler tuu..
dwaty said…
samalah kita... saya jumpa org kedah keluar 'hang'... roomate org perak keluar 'kome'... kelantan susah sket... hehehe
ce try mai sabah .. silap2 boleh mahir cakap sabah hang ni :)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing