Kad Kredit..Perlu ke?

Assalamualaikum...

Selalu orang bertanya perlu atau tidak memiliki kad kredit sendiri? Ya atau tidak jawapannya terpulang kepada empunya diri.  Terdapat kebaikan serta keburukan memiliki kad kredit. Tambahan sekarang pemilik kad kredit perlu melunaskan government tax secara tahunan untuk setiap kad kredit yang dimiliki.

Jika tiada keperluan lebih baik tidak memiliki kad kredit. Tetapi untuk sesetengah orang yang bekerja ianya memudahkan sebab sekarang nak booking flight ataupun hotel (tak semua) wajib memiliki kad kredit sekarang untuk memudahkan urusan.

Ramai pemilik kad kredit tidak mempunyai pengetahuan ataupun terlepas pandang mengenai perkara asas yang wajib diketahui:

  • Apabila kad kredit gagal dibayar selama 1 - 2 bulan, rekod kredit anda sudah pun berada di dalam rekod Bank Negara Malaysia. Dah bad rekod tu kiranya.
  • Interest untuk hutang kad kredit adalah antara 13.5% - 17.5% setahun bergantung kepada bank. Nak buat perbandingan? Pinjaman membeli kenderaan baru buatan tempatan baru sekitar 3.5% -4%  setahun.
  • Interest Free Period (Tempoh Tanpa Interest) biasanya 20 hari dari tarikh penyata bil bulanan kad kredit anda. Silalah jelaskan hutang kad kredit dalam tempoh tersebut.
  • Caj untuk pengeluaran tunai biasanya 5% atau minimum RM50 (yang mana lebih tinggi) setiap kali anda membuat pengeluaran tunai (tidak termasuk caj faedah bulanan).
  • Caj RM5 atau 1% - 3% (yang mana lebih tinggi) dari bayaran minimum bulanan untuk setiap kad bagi Late Payment Interest (pembayaran lambat).
Perlu ke kad kredit? Kalau rasa tak boleh berdisiplin membayar mengikut tarikh tertentu untuk mengelak interest dan tiada keperluan, tidak perlulah menggunakan kad kredit. Anda telah membazir hanya untuk membayar government tax dan yuran tahunan walaupun anda hanya memiliki tetapi tidak menggunakan kad kredit tersebut.

Kalau anda betul2 menggunakan ketika kecemasan dan membuat bayaran dalam tempoh yang ditetapkan, maka tiada masalah untuk anda.

Penggunaan kad kredit perlulah secara berhemat dan mengikut keperluan / perancangan masa yang cekap. Anda fikir, anda tentukan.

p/s: aku ada kad debit je..huhuu

Comments

kad debit sy byk..hekhek..
cikji said…
orang kate,kad kredit tuh leh tambahkan hutang jer,pastu bila shopim xhengat dunia dah.

kad debit pun bolehhh :)
cucu umie said…
ayie memang tidak suka pakai kad kredit.kalo nk belismthng better cash shje..
Mohd Izzar said…
perlu jgk..tp, berpada-pada jgk la..hurmm
Tukang Karut said…
ayat mudah nak bagi orang faham. pandai pakai, pandai la bayar...
tamlegend said…
memang tak perlu pun...dalam apa jua keadaan sekali pun mmg sesuatu yang tidak perlu...unless u r donald trump n whatsoever...hehehe
dwaty said…
bagi ku tak perlu.... menyusahkan jer... heheheheh
C'Jai said…
dulu ada..sekarang dah berpatah rotan, berkerat arang...

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing