Hong Leong Bank takeover EON Bank

Assalamualaikum semua....

Sangat sengsara dengan kelajuan broadband yang macam siput sedut. Masuk je blog orang hang, nak baca entry hang, nak komen hang. Adoi kesabaran aje la. So terpaksa dok diam-diam jadi silent reader je dan baca kat google reader je. Hambik kau....

Ni ada news pasal Hong Leong dah takeover Eon. Sebelum ni ada dengar gak tapi ingatkan tak jadi.

Lagipun yang hangat sebelum ni, Maybank dan CIMB yang nak take over RHB Capital. Tapi tak jadi le pulak. Ye la RHB bukan ada masalah dengan capital or management pun. Cuma Maybank dan CIMB je nak mengukuhkan kedudukan masing-masing dan ada kepentingan sendiri.

Dan mengikut sumber dalaman yang aku dapat, semalam-1 July 2011 Hong Leong dan Eon dah pun merged. Ini menjadikan Hong Leong Bank kumpulan perbankan ke empat terbesar di Malaysia mengatasi RHB Bank. Wah ketinggalannya aku, kalau kuar berita pun semalam mana tengok TV pun.

Dan mengikut sumber tersebut ada di antara kakitangan eon yang dah diterminate. Erm perkara biasa bila merged berlaku, selalu kakitangan berstatus kontrak la yang akan jadi mangsa untuk diterminate dulu. Apa la nasibkan jadi kakitangan berstatus kontrak. Langsung tak secure kebajikan. Bila diperlukan tenaga dikerah habis-habisan, tapi bila tak diperlukan anytime je di'tendang'.

Unfair tapi itulah realiti yang perlu dihadapi dengan penuh kekuatan.

Comments

Syuxer said…
pasal bank neh syuxer kurang tahu..huhu..yang syuxer tau..ambek duit kat atm n borak2 dngan pok guard kat situ dan balik heheh
Mohd Izzar said…
rajin amek tahu pasal benda ney ek..hoho
cik aisha said…
@ Syuxer
baiknye borak2 nagn pakcik guard..;p
cik aisha said…
@Mohd Izzar
ada kaitan sket2,kena amek taw le...:)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing