Carilah hikmah itu

Assalamualaikum....

Kadang-kadang kita selalu rasa tak puas ati atau sakit hati dengan sesuatu atau seseorang yang wujud dalam kisah hidup kita. Rasa kebengangan yang terlampau sedangkan apa yang berlaku itu sebenarnya ada hikmah yang tersorok, tinggal kita sahaja untuk mengenal pasti dan menyelongkar kebenaran hikmah tersebut.

Aku bukan nak bercakapa pasal cinta. Pasal hidup berjiran. Kadang-kadang mungkin tanpa sengaja kita dah buat jiran kita terasa hati walaupun secara tidak langsung dan tidak disengajakan.

Sekarang aku hidup di kawasan taman perumahan yang memang sah2 jiran kiri kanan depan belakang. Mujur je atas bawah takde. Eh kau ngarut pulak, atas bawah tu dulu masa dok rumah apartment.

Al kisah rumah yang setentang dengan rumah aku ni tuan umah datang sekali sekala hujung minggu je. So rumah sebelah dia selalu la parking kereta depan pagar umah tersebut. Sebab diaorang ni banyak sangat kereta.

Memula, dia parking elok je betul2 ke tepi la. Tapi lama-lama ikut suka ati je nak parking melintang ke, menegak ke, menyenget ke. Sampai kadang-kadang setan berbisik kat telinga aku, kau langgar je sikit bagi calar, padan muka dia parking sesuka ati.

Nasib baik tak dengar bisikan makhluk tersebut, tak puas ati pun abaikan je. Kadang2 je mulut membebel.

Hikmah daripada jiran yang suka parking sesuka ati camtu, aku dah semakin cekap rasanya mengejas kereta supaya tak berkiss dengan kereta dia. Dan kebanyakan masa kitaorang memang parking masuk bontot siap2 sebab nanti tak de la kelam kabut. Maklumlah selalu nak cepat pergi keje, tak payah nak reverse dengan berhati2 dah.

Dua hari lepas kereta jiran aku tu accident, ada orang langgar menurut cerita mak aku. Alhamdulillah dia takde apa2 cuma  antara pintu driver dan penumpang belakang memang kemek teruk. Kereta tu sekarang tersadai je sementara menunggu untuk dibaiki.

Moral of story cari kebaikan dalam setiap apa yang berlaku bukannya alasan nak sakitkan ati sendiri.

Comments

cikji said…
ada hikmah disebalik semua tuh.

mmg ssh lau park kete merata camtuh.lbh2 lagi lau kita kejar masa,huu sabo jelah :)
Mohd Izzar said…
pasti ada hikmah soma tu
tamlegend said…
kan bagus kalo seseorang tu leh pikir mcm cik aisha...
Faraa Eiman's said…
mnyakitkan aty =='
xelok la parking camtu kn.. eh tapi ada hikmah kn disebalik apa yg berlaku, kan dh cekap tuuu hehe
anatashe said…
tuhan byar cash n carry....:)
KeTaM_BaTu said…
sabar je lah... banyak org banyak ragam. kadang2 dorang memang ske ikut hati sendiri. tak fikirkan tentang org lain..
cucu umie said…
tidak mengapa sis..yg pntg sis dh hebt sekrng..tpy perlu ingt juga..jadi orng jgn meyusahkan kan..hehe
Arpiiz said…
haha, kita bawak kereta hari tu mujur tak terlanggar pokok..hehe
Abang Stalker said…
kaji la al quran.. :)

sgl2nya ada dlm tu.
cik aisha said…
@ cikji
mmg cik ji...agak ssh bila kelam kabut.kalau x, xksh sgt pun..huhu
cik aisha said…
@Mohd Izzar
ya sudah pasti...:)
cik aisha said…
@tamlegend
cara terbaik utk positifkan diri..:)
cik aisha said…
@Faraa Eiman's
kejap je skt ati tu...haha
cik aisha said…
@Niena Pengembara Ilahi
betul tu...alhamdulillah..:)
cik aisha said…
@anatashe
tu urusan Dia...:)
cik aisha said…
@KeTaM_BaTu
bukan semua org nak pk bg phk org lain.kdg2 kita pun sama..:p
cik aisha said…
@cucu umie
nak kata hebat tak la ayie...alhamdulillah lah.:)
cik aisha said…
@Arpiiz
wah nape tu sampai nak terlanggar pokok?
cik aisha said…
@Abang Stalker
al quran adalah yg terlengkap..:)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing