Assalamualaikum....

Kadang-kadang kita selalu rasa tak puas ati atau sakit hati dengan sesuatu atau seseorang yang wujud dalam kisah hidup kita. Rasa kebengangan yang terlampau sedangkan apa yang berlaku itu sebenarnya ada hikmah yang tersorok, tinggal kita sahaja untuk mengenal pasti dan menyelongkar kebenaran hikmah tersebut.

Aku bukan nak bercakapa pasal cinta. Pasal hidup berjiran. Kadang-kadang mungkin tanpa sengaja kita dah buat jiran kita terasa hati walaupun secara tidak langsung dan tidak disengajakan.

Sekarang aku hidup di kawasan taman perumahan yang memang sah2 jiran kiri kanan depan belakang. Mujur je atas bawah takde. Eh kau ngarut pulak, atas bawah tu dulu masa dok rumah apartment.

Al kisah rumah yang setentang dengan rumah aku ni tuan umah datang sekali sekala hujung minggu je. So rumah sebelah dia selalu la parking kereta depan pagar umah tersebut. Sebab diaorang ni banyak sangat kereta.

Memula, dia parking elok je betul2 ke tepi la. Tapi lama-lama ikut suka ati je nak parking melintang ke, menegak ke, menyenget ke. Sampai kadang-kadang setan berbisik kat telinga aku, kau langgar je sikit bagi calar, padan muka dia parking sesuka ati.

Nasib baik tak dengar bisikan makhluk tersebut, tak puas ati pun abaikan je. Kadang2 je mulut membebel.

Hikmah daripada jiran yang suka parking sesuka ati camtu, aku dah semakin cekap rasanya mengejas kereta supaya tak berkiss dengan kereta dia. Dan kebanyakan masa kitaorang memang parking masuk bontot siap2 sebab nanti tak de la kelam kabut. Maklumlah selalu nak cepat pergi keje, tak payah nak reverse dengan berhati2 dah.

Dua hari lepas kereta jiran aku tu accident, ada orang langgar menurut cerita mak aku. Alhamdulillah dia takde apa2 cuma  antara pintu driver dan penumpang belakang memang kemek teruk. Kereta tu sekarang tersadai je sementara menunggu untuk dibaiki.

Moral of story cari kebaikan dalam setiap apa yang berlaku bukannya alasan nak sakitkan ati sendiri.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative