Belajar kat sekolah agama pun belum tentu ber'agama'

Assalamualaikum...

Ramai jugak antara orang yang aku kenal yang bersekolah agama tapi cara hidup tak menampakkan dia tu bersekolah agama. Pinjam duit orang, susah bebenor nak membayar semula. Ate kome ingat tak berdosa ke?

Pastu slamber kodok je kuar dating sana sini, demand itu ini kat pakwe. Bermanja terover dengan pakwe/makwe. Ada kawan aku macam laki bini lak aku tengok dalam bas dok sekali lentok2 manje. Ah cacat pemandangan, tak kenal korang.

Ada yang free hair kat belakang family. Depan family pakai tudung elok-elok, belakang taraa....cantik tak rambut I? Wah rebonding plus colour lagi. Cantik lagi rambut kucing aku.

Suatu ketika dulu, aku sangat benci perempuan bertudung labuh sebab aku rasa diaorang tu hipokrit. Kisahnya masa aku baru masuk diploma, ada sorang minah bertudung labuh tu telah terbuli sikit aku. Pastu memang anti le dengan dia dan pompuan-pompuan bertudung labuh. Nampak je sopan, lemah lembut, beragama tapi pembuli.

Tapi time tu je la, pastu aku tak sakit hati dah dan belajar mengelak dari diamek kesempatan. Ye la aku nak sakit ati dengan semua yang bertudung labuh buat apa, ada je yang betol-betol baik. Dia tu je kurang baik dan suka amek kesempatan.

Aku dan kawan-kawan yang tak bersekolah agama ni kadang-kadang selalu persoalkan dan terkejut dengan sikap kawan-kawan yang bersekolah agama. Ye la kadang-kadang tak sangka dia akan buat perkara yang kita orang sekolah biasa ni rasa tak patut buat sebab tak bermoral dan salah.

Kesimpulannya, tak semua yang belajar sekolah agama tu teruk. Tak semua gak yang bersekolah biasa tu tak beragama. Aku tak kondem mana-mana pihak ye sebab nama pun manusia, memang tak sempurna.

Comments

Cik Bell said…
biasalah tu..ada gak budak skolah agama kena paksa masuk skola agama oleh parents dorg.tu yg nak memberOntak.Tapi ada jugak yg okeh..tak sume orang sempurna kan..
kerna nila setitik rosak susu sebelanga .kan..kan..
:)
cucu umie said…
mungkin mereka calture shock..seris pernah berlaku dekt secara ayie..bukan budak sek agama but dulu memang tuduh labuh tpy sekrng terbng dah.. baju pon enth lh..
ak rs ak fhm keadaan ko huhu..
ak pn pna kne ngn dak tdung labuh..
org usrah..
bole dia xnk salam ngn ak..
mntang2 ak nih x btudung labuh..
kaki mp4.. grrrrr..
ak still org y beragma la.. huhuhuhuhu
NuraienZ said…
betoi tu x semua tdg lbuh tu x baik......agaknya diaorg terkena kejutan kot... atau msk sek.agama tampa rela...jiwa terkongkong...hehehe
damha said…
kita menuntut ilmu ni kena bersungguh2..bukan main2...jika sambil lewa je apa yg diajar kita tidak akan faham...lebih2 lg ilmu ahirat..perlukan semangat yg kuat utk menuntutnya...jika tidak diri kita akan jadi sebaliknya...tiada akhlak yg murni..
h A n Y S said…
hmm..dia tak mengamalkan apa yg dia belajar kot.. =)
tamlegend said…
itulah bezanya antara yang TAHU dan MAHU...
Mamachia said…
sabar ja lah dengan orang yg suka berpura-pura ni.
RuSyDi said…
semua skolah ada mcm nie..yg baik dan jahat x kira skolah biasa @ agama
Dieya said…
ada yg ok and ada yg tak sgt..cuma mentality kita yg bersekolah agama mesti sopan, baik dan terbaik..well manusia x sempurna kan..
cik aisha said…
@Cik Bell
betol tu cik bell...bnyk kes mcm tu paksa rela.pas2 last2 xrela...mereka pun manusia biasa jugak...:)
cik aisha said…
@cucu umie
culture shock....xsepattnya.tp x dinafikan ada yg mcm tu gak...tetiba rasa best dpt wat menda baru yg b4 ni xley buat...minx dijauhkan,...
cik aisha said…
@sleeping_maniac90
bkn semua mereka perangai teruk...ramai yang baik2 gak dan tak memilih kwn.tp kes kamu ni lagi teruk la smpai xmo salam.xpe bia la org wat mcm tu asal kita xbuat cam2 kt org..:)
cik aisha said…
@NuraienZ
tu mmg bhaya...tak rela tp kna paksa. xpe la at least parents dah bagi basic agama yg agak kukuh, tpulang kat diri nk plh...
cik aisha said…
@damha
pendapat damha tu ada kebenarannya...:)
cik aisha said…
@h A n Y S
erm mungkin gak...:(
cik aisha said…
@tamlegend
tahu dan mahu....tak tahu tapi mahu..tahu tapi tak mahu...mendalam tu..:)
cik aisha said…
@Mamachia
erm mungkin xnk berpura2 2 yg terserlah sikit sifat sebenar diri.
cik aisha said…
@RuSyDi
ye betol tu....bukan sekolah je...kat mana2 pun ada yg baik dan ada yg jahat...:)
cik aisha said…
@Dieya
yup mentality memainkan peranan...padahal kita semua manusia gak.sama je...
Ain said…
muahaha , ain dulu sekola agama.tapi takat fom 2 jee . lepastuuh larik sekola laen,sebab tale follow bahasa arab. haha :D
cik aisha said…
@Ain
xpe at least pnh gak sek agama...arab tinggi agak tough..:)

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing