Singgit untuk kesihatan

Assalamualaikum semua....

Hari ni jadi jakun jap tengok multifunctional body scale yang boleh timbang berat n ukur tinggi n kira lemak n tekanan darah. Amenda tah nama benda alah tu yang sebenar tataw la. Sebelum ni nampak mesin tu buat dek je tapi hari ni excited pulak nak menerai. Mesin yang aku maksudkan mesin macam dalam pic kat bawah tu ha.
Mesin ni memang made in china. Guna touch screen and ada suara. Korban singgit sebab nak menerai, sekali sekala apa salahnye kan.

Body Fat Index tak boleh counting sebab aku gatal bergerak-gerak dah error, so continue next step terus je setelah 3 kali mencuba tetap error. Dah membazir singgit haruslah printkan buat sampah simpanan.

Ni hasilnya....

Cikit je lagi nak mencecah ideal weight. Halal berhalal je la kan...

Sape-sape yang tak tahu macam mana nak kira BMI meh sini aku ajarkan. Mudah je, formulanya ialah:

Berat (kg) / Tinggi (m) X Tinggi (m)

Contoh  berdasarkan maklumat seperti atas tu: 
42.8kg / 1.55m X 1.55m
= 42.8 / 2.4025
=17.8

Tinggi musykil sebab apasal makin pendek lak ni? Terkurang bape cm ni, dah start osteoporosis dah ke. Alamak pasni sokmo kena minum susu le ni. Mungkin gak tertunduk kot time tu.

Kadar denyutan nadi (jantung) manusia yang normal adalah dalam lingkungan 60 - 100 denyut/minit. Oke la tu kot.

Blood pressure memang  aku tak reti nak baca and memang tak paham macam mana orang cakap tekanan darah ni normal, ni tinggi, ni rendah. Tapi rasanya tahap normal tekanan darah bergantung kepada umur jugak. Sape-sape yang pro boleh tolong explain pasal ni. Tengok penanda aras dia bagi tu less than 150/90 normal la kot. Then ke than.

Benda ni tak la tepat pun, lebih kepada suka-suka. Kalau nak yang  tepat jom sama-sama kita lakukan pemeriksaan kat klinik-klinik yang terdekat. Boleh dapatkan nasihat mengenai kesihatan lagi daripada doktor-doktor yang bertauliah. Nak tanya apa-apa yang musykil pasal kesihatan pun boleh. Mesin macam tu, dia tahu membebel je la. Tanya apa sure dia tak jawab punya.

Kadang-kadang kita alpa dengan benda-benda simple seperti contoh tahap kolestrol. Ye la orang selalu ingat orang kurus tak ada kolestrol, orang gemuk je yang ada kolestrol. Salah tanggapan tu. Orang yang kurus kering macam cicak kubing tu pun ada yang tinggi kolestrol  dia, jangan tak caya pulak.

Sebenarnya apa yang aku nak cakap kat sini, jom sama-sama jaga kesihatan kita dan ambil tahu perkara-perkara asas mengenai kesihatan tubuh badan kita. Tajuk entry tu takde kaitan kot.LOL 

Comments

Nens Collection said…
alahai ringannye die...hehe..
FarhanahAdzlan said…
berat sya ideal la gak..tinggi kita sama..tp berat xsama..saya lg brat..hahaha..:)
ZORA said…
ayuh..jgelah la ksihatan ...hehehe..:P
hehe..boleh pula makin pendek.hehe..ada blood prsure lagi?


pertama kali ke sini, follow sini =)
cik aisha said…
@Nens Collection
jgn pji ringan, nti mendadak2 naek jd berat..:)
cik aisha said…
@ FarhanahAdzlan
wah bags 2 berat ideal..hahaha..berdiri sama tinggi le kita..:)
cik aisha said…
@ZORA
jom beramai2...mcm iklan lak..;p
cik aisha said…
@b a m b a m ' s
gern jangan timbang..hehee
cik aisha said…
@Mohamadazhan hjDesa
2 la mana lg 2 cm tataw le...boleh je...try le nanti..^^

thanks sdi memfollow di sini..:)
ibnubaba_04 said…
mls nk timbang berat badan..sbb sentiasa mantain dan cool je badan ni..hehe
sobri yaacob said…
mesin ni..dlu pun x pnadai pakai..
main tekan je..nasib baik x rosak ...ha..ha
cik aisha said…
@ibnubaba_04
wah bgs mcm 2...maintain..hihi
cik aisha said…
@sobri yaacob
kalau rosak pn buat2 tataw jek...wat muke xbersalh..;p

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing