Ingat aku tak reti marah ke?


Pepatah menyatakan 'buat baik dibalas baik'. Habis tu kalau buat jahat, haruslah balas jahat gak kan? Tak boleh pulak ke macam tu? Habis.....macam mana lak dah? Eh apa ni berperibahasa le pulak.

Ni apasal tetiba aku macam nak meroyan je ni. Mana taknye malam semalam (17 Jun 2011) celcom buat hal. Tak ley connect berukband. Aku ingatkan sebab bil tertunggak dia sekat talian. Maklumlah sejak online customer service dia bermasalah aritu tak pernah lagi bayar bil. Col celcom careline pagi tadi dia cakap celcom memang problem malam tadi. Maknanye semua sekitar KL yang guna berukband  celcom, korang jadi beruk sekalipun memang tak dapat connect. Okey setel masalah.
celcom berukband?

Perkara berikutnya buat aku meroyan bila aku drive ada la pulak yang spoilkan mood aku  hari ni. Jarang woo aku nak tekan hon sesuka ati kat orang. Apa kes ni sampai nak hon-hon. Masa blaja memandu dulu kan dah diajar hon bila perlu je, tak boleh suka-suka ati je nak bagi hon.

Kesnye ialah kete aku drive asyik kena himpit. Memang sipi-sipi je nak dumm damm. Aku lak tengah pecut, gila hape kalau tak sempat brek camne?

Semua kes berlaku kat traffic light. Kes pertama sebuah bas yang berhenti di bahu kiri jalan. Depan cikit je ada traffic light dan memang simpang empat. Dah dekat traffic light kebetulan hijau so aku pun pecut la sebab traffic light tu cepat je hijaunye. Ada tiga lorong, aku kat lorong tengah. Kisahnya bas tu pun nak jalan sebab memang hijau pun kan, so aku dengan baik ati terus masuk lorong kanan sekali sebab dalam ati bia la bas tu amek lorong tengah tu. Macam tak sabar-sabar je dan aku pun malas nak brek mengejut. 

Apa yang berlaku bas tu sebenarnya nak masuk simpang ke kanan, aku tak terfikir langsung dia terus nak pergi kanan dan aku tak nampak pun signal dia bagi sebab time tu aku kat tengah2 bas bukan kat belakang bas.Ada ke bas tu pancung depan aku dan menghimpit kete aku bawak, sipi2 je kot. Mujur aku tak terkedu dan sempat tekan brek secara mengejut. Pastu spontan tekan hon. Pastu tekan minyak dan jalan even dah merah. Cis mentang2 ko tengok pompuan yang drive berani ye nak pancung2. 

Kes kedua pun berlaku kat traffic light jugak. Kali ni teksi pulak dah. Aku kat lorong kanan sekali, teksi kat lorong tengah. Bila hijau aku pun macam biasa pecutlah, kekurangan ajaran betol teksi tu tetiba pancung depan aku dengan tak bagi signalnya, tak bagitaw intention langsung nak tukar lorong. Terkejut aku, mujur takde sakit jantung ke apa ke. Mujur sempat brek mengejut. Hambik ko kan dah dapat hon free. Sellfish punya orang, pakai kopiah macam alim je, tapi tak bersopan langsung. Kot ye pun cari jalan or salah lorong, please la bagi la signal. Bukan susah mana pun, ko tak sayang nyawa ko sudah, tapi fikir la orang lain. JUAL IKAN betol..huh

Ok tamat sesi meroyan.... sesi emosional terlampau...

Comments

Mohd Izzar said…
uu..rilex2...tak baek marah2..heeh
cucu umie said…
apa kate pky shjelah digi broaband,,save kot..hohoh
ibnubaba_04 said…
ikut hukum karma la..buat baik di balas baik.. buat jngn sesekali, engkau x kan rugi
hehehe. kesabaran yg tinggi diperlukan. :)
nawal addina said…
rilek2 :)

semua manusia tahu marah kak
Lieyda said…
woah bahaya tu.len kli hati2 ye.tapi sme la kita.suka pndu laju.haha
Ibnushukran said…
sabar2.. kt jalan biasa la macam 2.. kita beradab insyaAllah org lain beradab ngn kita.. kan.. :)
cik aisha said…
@Mohd Izzar
hehee..dah calm down.
cik aisha said…
@cucu umie
digi pnye coverage xok kat cni..:(
cik aisha said…
@ibnubaba_04
buat baik dbls jahat...camne tu..hehe
cik aisha said…
@Nurhazimah Ahmad Shah
kesabaran sangat tipis...hik2
cik aisha said…
@ nawal addina
sape tak tahu marah bkn manusia..ekeke
cik aisha said…
@ Lieyda
haha...dtg mood gile tahu nak pecut je...
cik aisha said…
@Ibnushukran
sabar mmg sabar.kdg2 2 je thap kesabaran xtgi.huhuu

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing