Warna dan emosi

Kita selalu sibuk dengan kehidupan seharian kita, banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita yang kadang kala membuatkan kita rasa down. Bila perasaan down wujud, kita selalu mengalami masalah seperti sakit kepala, rasa tertekan, penat dan yang sewaktu dengannya. Jom kita cuba bermain dengan warna untuk membuat emosi kita lebih stabil.
***************


WARNA  MERAH dapat HILANGKAN MASALAH SAKIT KEPALA
Kajian mendapati bahawa warna merah dapat membantu untuk mengurangkan rasa sakit kepala. So kalau rasa sakit kepala, boleh la try macam ni, cuba letakkan tuala lembab berwarna merah di atas mata korang. Cara tersebut mampu meningkatkan peredaran serta melonjakkan adrenal korang. Ala rasa macam excited je lebih kurang macam tu la.

WARNA  BIRU dapat MENGURANGKAN TEKANAN
Rasa tertekan? Okey cuba buat macam ni, fokuskan mata korang kat benda atau objek berwarna biru. Ini kerana, ianya berupaya merangsang suasana tenang dan ianya dapat mengurangkan tekanan darah. Kalau yang kejenya ngadap komputer tu, cuba ubah "screen saver" computer korang kepada warna-warna yang dapat membuatkan korang rasa tenang dan mengurangkan rasa tegang yang dialami.

WARNA  MERAH JAMBU dapat ELAKKAN INSOMNIA
Ramai anatara kita mengalami masalah sukar untuk tidur dengan selesa diwaktu malam, apa kata korang cuba petua ini. Hias la bilik tidur korang dengan warna merah jambu kerana kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai dan selesa. Suasana romantik gitu... :) Jom hias....

WARNA  JINGGA dapat CERIAKAN MOOD
Apabila korang rasa murung atau korang cuba untuk mengembalikan tenaga korang, cubalah pakai pakaian yang berwarna jingga. Insyaallah mood korang akan berubah.

WARNA HIJAU dapat LENYAPKAN KELETIHAN
Terdapat pendapat yang mengatakan warna ini mempunyai kesan positif dalam sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan. Dalam Islam pun warna hijau adalah warna syurga dan warna yang disukai Rasulullah s.a.w. So kalau rasa letih, penat apa kata tengok la pokok-pokok yang rimbun menghijau ataupun pakailah pakaian berwarna hijau untuk menaikkan semangat.

**Ni hanyalah kajian semata-mata. Bak kata HM Tuah "tak wajib betul, harus salah". Tapi selagi tidak bertentangan dengan agama kita, bolehlah diamalkan. Ini kerana warna memang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita. Tanpa warna tak berserilah kehidupan kita. Kan-kan?

Comments

mOhD hAfiz said…
suke wrna merah...tapi kerap sakit pale lak..huhu
cikji said…
screen saver sy dh bertahun kaler biru.. i like blue color ~~~
Anis Zafirah said…
Bguslah, nanti nak amalkan yg etak tuala merah tu, haish, kepala ni asyik pening jewp :(
azrinrahim said…
thnkx for the info..btw, ayie mmeang suka warna jingga dan hijau..tak thu lh warna ni ad manfaat ya juga..indahkan ciptaannya
cik aisha said…
@mOhD hAfiz
wah terbalik dgn fakta le pulak ye...
p/s:kerap sakit kepala jmpa dokte dik oi
cik aisha said…
@cikji
biru sangat menenangkan...jgn tuka warna lain..hihi
cik aisha said…
@Anis Zafirah
try jgn xtry...mana taw dgn izin Allah pening 2 hilang...:)
cik aisha said…
sama2....:)nway i like green 2, hehe. yup setiap ciptaan-Nya pasti ada manfaat.
NuraienZ said…
nak amal la...ummm ok jugak..tq bg info ni...hehehe

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing