Kita selalu sibuk dengan kehidupan seharian kita, banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita yang kadang kala membuatkan kita rasa down. Bila perasaan down wujud, kita selalu mengalami masalah seperti sakit kepala, rasa tertekan, penat dan yang sewaktu dengannya. Jom kita cuba bermain dengan warna untuk membuat emosi kita lebih stabil.

***************


WARNA  MERAH dapat HILANGKAN MASALAH SAKIT KEPALA
Kajian mendapati bahawa warna merah dapat membantu untuk mengurangkan rasa sakit kepala. So kalau rasa sakit kepala, boleh la try macam ni, cuba letakkan tuala lembab berwarna merah di atas mata korang. Cara tersebut mampu meningkatkan peredaran serta melonjakkan adrenal korang. Ala rasa macam excited je lebih kurang macam tu la.

WARNA  BIRU dapat MENGURANGKAN TEKANAN
Rasa tertekan? Okey cuba buat macam ni, fokuskan mata korang kat benda atau objek berwarna biru. Ini kerana, ianya berupaya merangsang suasana tenang dan ianya dapat mengurangkan tekanan darah. Kalau yang kejenya ngadap komputer tu, cuba ubah "screen saver" computer korang kepada warna-warna yang dapat membuatkan korang rasa tenang dan mengurangkan rasa tegang yang dialami.

WARNA  MERAH JAMBU dapat ELAKKAN INSOMNIA
Ramai anatara kita mengalami masalah sukar untuk tidur dengan selesa diwaktu malam, apa kata korang cuba petua ini. Hias la bilik tidur korang dengan warna merah jambu kerana kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai dan selesa. Suasana romantik gitu... :) Jom hias....

WARNA  JINGGA dapat CERIAKAN MOOD
Apabila korang rasa murung atau korang cuba untuk mengembalikan tenaga korang, cubalah pakai pakaian yang berwarna jingga. Insyaallah mood korang akan berubah.

WARNA HIJAU dapat LENYAPKAN KELETIHAN
Terdapat pendapat yang mengatakan warna ini mempunyai kesan positif dalam sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan. Dalam Islam pun warna hijau adalah warna syurga dan warna yang disukai Rasulullah s.a.w. So kalau rasa letih, penat apa kata tengok la pokok-pokok yang rimbun menghijau ataupun pakailah pakaian berwarna hijau untuk menaikkan semangat.

**Ni hanyalah kajian semata-mata. Bak kata HM Tuah "tak wajib betul, harus salah". Tapi selagi tidak bertentangan dengan agama kita, bolehlah diamalkan. Ini kerana warna memang memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian kita. Tanpa warna tak berserilah kehidupan kita. Kan-kan?

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative