(Scheduled post)


Selalu naik bas tak? Zaman bergelar student pegi mana-mana pun naik bas je. Maklumlah bas tu pengangkutan utama aku sejak dulu lagi. Sekarang pun naik je jugak lagi.

Macam-macam peel orang, macam-macam jenis orang boleh jumpa kat dalam bas. Paling tension bila ada si 'penggatal' tersesat satu bas dengan aku. Mesti ramai lagi yang pernah senasib dengan aku kan?

So kat sini aku bagi sedikit tips macam mana nak menjaga diri kat dalam bas. Kaum Adam yang baca boleh bagitaw tips ni kat Hawa kesayangan korang.

Antara tipsnya ialah...
  • Silalah duduk disebelah luar tempat duduk bagi mengelakkan orang lain terutama lelaki duduk di sebelah kita. Letaklah beg ke apa sebelah kita kalau duduk sorang-sorang (bas xpres xdapek nak nolong).
  • Kalau rasa tak secure, berpindahlah tempat duduk dengan mencari penumpang perempuan dan duduk jelah sebelah dia.
  • Jika tiada pilihan silalah beri penumpang lelaki tersebut duduk di sebelah dalam. In case jadi pape kita masih ada ruang nak selamatkan diri.
  • Silalah letakkan beg atau apa sahaja diatas peha atau pangkuan kita. Ini untuk mengelakkan daripada senang-senang je dicabul.
  • Jangan tido dan sentiasa berjaga-jaga dengan keadaan terutama kalau naik bas lompat-lompat ataupun bas express waktu malam. 
  • Kalau penumpang disebelah amat tidak sopan, silalah tegur dengan cara yang baik dan nyatakan ketidaksukaan kita terhadap perbuatannya.
  • Jika dia tak makan saman, silalah mengadu dengan penumpang lain ataupun minta tukar tempat duduk dengan penumpang lain. Tak pun jerit je kuat-kuat kasi dia gelabah biawak...
  • Kalau boleh, baliklah bersama kawan-kawan sekali. Ramai-ramai ni susah sikit orang nak menggatal, saling menjaga sesama sendiri. Ye kot... Tapi aku kebanyakan masa tetap sorang-sorang.
**Teringat kisah pak cik gatal dan mamat gile seks dalam bas dulu....memang ngeri. Alhamdulillah tak ada apa yang berlaku.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative