Tips di dalam bas

(Scheduled post)


Selalu naik bas tak? Zaman bergelar student pegi mana-mana pun naik bas je. Maklumlah bas tu pengangkutan utama aku sejak dulu lagi. Sekarang pun naik je jugak lagi.

Macam-macam peel orang, macam-macam jenis orang boleh jumpa kat dalam bas. Paling tension bila ada si 'penggatal' tersesat satu bas dengan aku. Mesti ramai lagi yang pernah senasib dengan aku kan?

So kat sini aku bagi sedikit tips macam mana nak menjaga diri kat dalam bas. Kaum Adam yang baca boleh bagitaw tips ni kat Hawa kesayangan korang.

Antara tipsnya ialah...
  • Silalah duduk disebelah luar tempat duduk bagi mengelakkan orang lain terutama lelaki duduk di sebelah kita. Letaklah beg ke apa sebelah kita kalau duduk sorang-sorang (bas xpres xdapek nak nolong).
  • Kalau rasa tak secure, berpindahlah tempat duduk dengan mencari penumpang perempuan dan duduk jelah sebelah dia.
  • Jika tiada pilihan silalah beri penumpang lelaki tersebut duduk di sebelah dalam. In case jadi pape kita masih ada ruang nak selamatkan diri.
  • Silalah letakkan beg atau apa sahaja diatas peha atau pangkuan kita. Ini untuk mengelakkan daripada senang-senang je dicabul.
  • Jangan tido dan sentiasa berjaga-jaga dengan keadaan terutama kalau naik bas lompat-lompat ataupun bas express waktu malam. 
  • Kalau penumpang disebelah amat tidak sopan, silalah tegur dengan cara yang baik dan nyatakan ketidaksukaan kita terhadap perbuatannya.
  • Jika dia tak makan saman, silalah mengadu dengan penumpang lain ataupun minta tukar tempat duduk dengan penumpang lain. Tak pun jerit je kuat-kuat kasi dia gelabah biawak...
  • Kalau boleh, baliklah bersama kawan-kawan sekali. Ramai-ramai ni susah sikit orang nak menggatal, saling menjaga sesama sendiri. Ye kot... Tapi aku kebanyakan masa tetap sorang-sorang.
**Teringat kisah pak cik gatal dan mamat gile seks dalam bas dulu....memang ngeri. Alhamdulillah tak ada apa yang berlaku.

Comments

tokwan muda said…
waaahhhh boleh amal ni tip ni heheh...
cik aisha said…
hehee....ada kena mengena ek...:)
fatin hanani said…
tips yg menrik hehe
fatin x pnah rasa lagi balik nek bus srg2 hehe
sbb selalu abh@abg ja mai ambik hehe :D


emm yg pasal nuffnang hehe ..fatin pun kurg tahu..tapi churp2 ngan heartbeat 2..lagi ramai org clik lagi cept duit naik hehe :D
cik aisha said…
bertuah fatin ada org ambilkan...:)

xkisah la nuffnang 2 ada income ke x.sampingan je 2...hehee
HonEyBuNNy said…
thanks atas tip neh...

alhamdulillah...setakat neh naik bus xdak gangguan lagi..hehe..
Ain Shafinas said…
pesanan yg cik aisha tertinggal , jgn buli driver bus ! haha
cik aisha said…
@ HonEyBuNNy
alhamdulillah...kalau ada bako je..haha..:)
cik aisha said…
@Ain Shafinas
hehee...buli la driver bus...oppss jgn buli..:)
nelly said…
bagus untuk nelly yang balik naik bas .sesak !!
Liza Razak said…
dulu saya pernah naik bas yang saiko gile!! laju sampai almost nak accident.trus fobia lepas tuh..huhu
waaa,pes time bce tips cmni,.hehe,.btol tu dear,.dlm bas la mcm2 org kite jmpe,.dr skecik2 mnusia,smpai la segagah2 mnusia,.adoii,.gtal xgtal tu toksah cite,sume ade!,.stkt ni xprnh lg jd pape,alhmdlillah,.tke cre ya pasni,.=)
cucu umie said…
tips nie macam sesuai jer untuk wanita..hehe kaalu lelaki biaselah tahu jer nk jge diri..lala
cik aisha said…
@nelly
bas sek ke nelly yg sesak tu...cik aisha dulu bas sek mcm tin sardin lak.
cik aisha said…
@Liza Razak
memang kecut la naek bas yg laju gile...driver dia mmg xpk nyawa org..taw nk cpt smpai je.
cik aisha said…
@ **::CIKNUURUL::**
betol2....mcm2 perangai pelik manusia...sama la stkt ni alhamdulillah xpnh jadi pape walaupun hampir terjadi...tenkiu cik nurul..:)
cik aisha said…
@cucu umie
mmg untuk kaum hawa...hehe..
kaum adam xperlu risau sgt kot,tp kena ati2 gak jenayah xmengenal jantina...^^

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing