Proses mencari screen termurah

Assalamualaikum semua....

Sejak netbook punya screen bermasalah, dah jarang dapat online macam selalu. Maklumlah guna laptop lama ni susah sikit, keypad tak bape ok, bateri pun kong n macam2 hal lagilah. Alhamdulillah boleh jugak online kejap2 daripada terus tak boleh.

Pagi tadi aku pegi la kedai komputer, tanya berapa kos nak baiki screen netbook yang rosak tu. Orang kedai tu bagitaw kosnya minimum RM500 and above. Dia akan hantar ke factory untuk dibaiki, so kira ada banyak kos lain yang di plus-plus skali la tu kan. Mesti dia pun akan amek untung jugak tu konon-konon kos penghantaran. Ye dak?

Sebelum tu dah godek-godek kat forum dan google search cikit pasal kerosakan screen dan harga. Tapi tak jumpa pun info yang tepat pasal harga. Cuma terjumpa info yang mrnyatakan screen memang mahal dan mencecah 60% daripada harga netbook/laptop tu sendiri. Wah betul2 mahal tu.

Jumpa gak info yang menyatakan kerosakan screen tak boleh dibaiki selalunya dan perlu ditukar. Haha punah harapan nak baiki konon.

Dan ramai yang bagitaw kat Low Yat mungkin boleh dapat lower price compare kedai-kedai lain even centre sendiri pun.

So ari ni aku bertandanglah ke Low Yat. Survey harga untuk screen netbook tu. Kedai yang first aku tanya bagitaw RM350. Aku tak puas ati survey kedai lain pulak, ada yang letak RM300, RM300 above la. Paling murah yang aku dapat RM280 dengan jaminan selama 3 bulan. Tak tahulah kalau ada kedai offer lagi murah sebab dah tak larat nak berjalan dah time tu.

Kalau yang second hand dia jual RM250. Paling rendah dia boleh bagi RM220 second hand. Tetap mahal tu. Lebih mahal dari servis kete.

Tapi aku tak terus tuka pun walaupun boleh siap dalam 10 minit je paling cepat. Survey je la dulu, Insyaallah ada rezeki nanti baru tuka.

Kat sini nak share ckit tips ketika survey screen netbook/laptop/komputer kat Low Yat:
  • Kalau boleh jangan tunjuk netbook kita tu kat orang kedai. Hafal model netbook kita dan bagitaw kat dia jenis dan model netbook je. Pastu tanya kat dia berapa harga screen untuk model tersebut. Takut nanti dia sesuka ati letak harga.
  • Rajin-rajinkan diri survey dulu harga kat kedai-kedai supaya boleh buat comparison. Kita berhak dapat harga yang rendah kalau benda tu sama je.
  • Jangan lupa tanya sekali berapa lama tempoh warranty untuk barang tersebut.
  • Cubalah tawar menawar dulu untuk mendapatkan harga yang lebih rendah daripada yang dinyatakan.
  • Jangan buat muka macam kita tak tahu apa, try la search dulu info yang perlu sebelum pergi ke kedai dan tanya kat kawan2 dulu. Mana taw ada yang pernah ada experience macam kita kan.

Comments

cikji said…
tips yg baik dear,
msti rs xlengkap je idup bila lappy rosak kan? :)
Nens Collection said…
xth plak screen laptop bole baiki...gud info dear!
cik aisha said…
@cikji
thanks cikji...betul mmg rasa xlgkp sbb xley krp on9...:(
cik aisha said…
@Nens Collection
xboleh dibaiki selalunye..mmg kena tuka..:(
cacing said…
betul2.. kalo kita buat muka tak tau alamat kena ketuk la kita ngan harga tinggi2.. lagi bnyk dorang nak suh tukar..
cik aisha said…
padahal screen tu diaorg maybe beli bwh sertus je kot.kos pasang n amek stok mahal sgt charge.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing