Assalamualaikum semua...

Nak tanya ada tak antara kamu-kamu dan kamu semua yang pernah atau sedang bekerja di tol?

Ni pehal tetiba tanya soklan macam tu lak kan. Hehe sebenarnya setiap kali lalu kat tol otak aku mesti fikir, agak-agaknya kalau ada pengguna jalan raya yang betol-betol lupa nak bawa duit macam mana? Pastu dia memang takde smart tag,touch n go sume tu. Ke yang buat-buat takde duwet. Agak-agak dia lepaskan ke tak?

Nak dijadikan cerita, semalam (23 May 2011) berlaku kat depan mata apa yang aku selalu fikirkan. Masa tengah Q nak bayar tol, depan kereta aku naik tu kereta Myvi yang dipandu oleh mamat Negro.

Terdengar dan ternampak la jurutol tu sebut one ringgit sambil tunjuk satu jari.. Tapi mamat Negro tu jawab don't have sambil geleng-geleng.

Ah sudah dia sengaja tak nak bayar tol ke dia memang tak bawa duit time tu. Aku pun fikir lagi agak-agak jurutol lepas ke tak ni. Dibuatnya mamat negro tu rempuh penghadang tu camne. Keterlaluannye otak berfikir.. Haha

Tup-tup jurutol tu bukak je palang bagi mamat Negro tu pergi. Wah jahatnye tak payah bayar tol le dia.

Aku masih berfikir, adakah duit gaji dia akan ditolak kalau berlaku kes macam tu. Atau ada elaun khas yang cover jika kejadian macam tu berlaku. Adakah pihak tol akan melaporkan kepada pihak berkuasa untuk mengesan pemandu berkenaan. Ataupun boleh buat macam tak pernah berlaku? Adakah selalu kejadiaan seperti itu berlaku? Tu cuma tol singgit, kalau yang amek transit tu camne le agaknye? Banyak lagi ni persoalan...

Kenapa jurutol lepaskan kereta tersebut? Sebab dia tengok kereta dah banyak Q or mungkin jugak dia takut dicederakan sebab Negro kan banyak wat onar kat Malaysia ni. Terlampau lagi otak den. Haha

Bahaya gak keje kat tol ni sebenarnyakan? Kes kena rompak dah pernah dengar. Kes ada tangan jurutol patah sebab baju dia terkepit kat pintu lori  then lori tu jalan pun pernah dengar. Yang tu memang ngeri. Apapun berhati2 la walau apa pun pekerjaan kita.

**bercakap pasal tol, nanti nak balik kampung kena lalu tol gak.adeh....duwet2.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative