Tak ada duit camne nak baya tol?


Assalamualaikum semua...

Nak tanya ada tak antara kamu-kamu dan kamu semua yang pernah atau sedang bekerja di tol?

Ni pehal tetiba tanya soklan macam tu lak kan. Hehe sebenarnya setiap kali lalu kat tol otak aku mesti fikir, agak-agaknya kalau ada pengguna jalan raya yang betol-betol lupa nak bawa duit macam mana? Pastu dia memang takde smart tag,touch n go sume tu. Ke yang buat-buat takde duwet. Agak-agak dia lepaskan ke tak?

Nak dijadikan cerita, semalam (23 May 2011) berlaku kat depan mata apa yang aku selalu fikirkan. Masa tengah Q nak bayar tol, depan kereta aku naik tu kereta Myvi yang dipandu oleh mamat Negro.

Terdengar dan ternampak la jurutol tu sebut one ringgit sambil tunjuk satu jari.. Tapi mamat Negro tu jawab don't have sambil geleng-geleng.

Ah sudah dia sengaja tak nak bayar tol ke dia memang tak bawa duit time tu. Aku pun fikir lagi agak-agak jurutol lepas ke tak ni. Dibuatnya mamat negro tu rempuh penghadang tu camne. Keterlaluannye otak berfikir.. Haha

Tup-tup jurutol tu bukak je palang bagi mamat Negro tu pergi. Wah jahatnye tak payah bayar tol le dia.

Aku masih berfikir, adakah duit gaji dia akan ditolak kalau berlaku kes macam tu. Atau ada elaun khas yang cover jika kejadian macam tu berlaku. Adakah pihak tol akan melaporkan kepada pihak berkuasa untuk mengesan pemandu berkenaan. Ataupun boleh buat macam tak pernah berlaku? Adakah selalu kejadiaan seperti itu berlaku? Tu cuma tol singgit, kalau yang amek transit tu camne le agaknye? Banyak lagi ni persoalan...

Kenapa jurutol lepaskan kereta tersebut? Sebab dia tengok kereta dah banyak Q or mungkin jugak dia takut dicederakan sebab Negro kan banyak wat onar kat Malaysia ni. Terlampau lagi otak den. Haha

Bahaya gak keje kat tol ni sebenarnyakan? Kes kena rompak dah pernah dengar. Kes ada tangan jurutol patah sebab baju dia terkepit kat pintu lori  then lori tu jalan pun pernah dengar. Yang tu memang ngeri. Apapun berhati2 la walau apa pun pekerjaan kita.

**bercakap pasal tol, nanti nak balik kampung kena lalu tol gak.adeh....duwet2.

Comments

pilotHans said…
aku pun pernah terpikir camne..hahahahha......haru gak klo kene kes camni....lagi2 time touch n go xde credit..hmm..slalu mmg smartTag ajer..hmm
cacing said…
cacing rasa la kan, dorang ada kot dana tok pengguna jalan raya macam tu... takde la pai kena tolak wit gaji... cacing nak try la macam tu.. heeeee.... btw, thanks tuk pendapat anda.
faidah misnan said…
heee . . .
leceh ada tol kan . .
tp abah kate kalau tak da tol tak da lah jalan raya yg boley bawak kete laju2 nnti.. hee :)
Ain Shafinas said…
lepas ny kena letak security la dkt setiap tol. haha :D
dwaty said…
kalau tak silap... dekat tol ada cctv... pastu kalau yang tak bayar tu... kalau yang jaga tol tu baik.. dia tolong la bayarkan... kalau tak...maybe burn camtu je...
Nens Collection said…
perhh..lps ek..wt camtu gak r len kali..hahaha...x baiknye...huhu
cik aisha said…
@pilotHans
haha yg paling haru kalau suma xada...duwet,smart tag,touch n go..
cik aisha said…
@ cacing
2 la xkan setiap kali nak tolak gaji jurutolkan,bkn slh diaorg pun.cacing nak try ke?try2 pas2 wat entry pe jd ye..hik2
cik aisha said…
@ faidah misnan
mmg leceh tetambah bila sesat n kena tol yg mahal beberapa kali. erm ada je jugak lubang kt tgh2 highway tu smpai tpk xpyh la kot bya tol jln teruk gak.
cik aisha said…
@ Ain Shafinas
haha kopak la duwet nak tngktkn security...:)
cik aisha said…
@dwaty
kalau sepuluh org wat macam tu naya la jurutol kalau kuar duwet diaorg.kalau burn pun ttp axadil kan sbb org lain baya..huhuu
cik aisha said…
@Nens Collection
2 la lepas tu...nakwat tp xberani..hik2
cucu umie said…
ayie xpernah terfikir pon..aduyai, ad juga ker mcm tu..haha first time dgr
cik aisha said…
segalanye mungkin...manusiakn pelbagai ragam.:)
Mr.Thinker@Ali said…
Tu baru duit tol, x duit minyak lg. Hahaha. Nigger buat onar di Negaraku? WTH yo?! Maybe settled tepi kot. mna boleh sng2 lepas gitu jaa. ^^!
cik aisha said…
duwet minyak jgn cite le...haha.settled tgh tol 2 gak kot...selamba je mamat tu pecut pergi.xtaw la pulakkan.

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing