Friday, May 20

Cara mengubati sawan/epilepsi

pic dicilok dari pn. google image search

Assalamualaikum semua....

Hari tu (dah lama) aku ada la dengar pertanyaan seorang penonton kat Tanyalah Ustaz bagaimana caranya nak merawat sawan.

Sebelum tu jom kita amek taw dulu apa sebenarnya sawan.

Sawan adalah keadaan di mana berlakunya renjatan elektrik di otak di luar kawal yang mengakibatkan:
Sindrom perubatan untuk sawan yang berulang-ulang tanpa diberangsangkan dipanggil epilepsi, bagaimanapun sawan boleh berlaku pada mereka yang tidak mempunyai epilepsi.(wikipedia)

Sawan ni selalu berlaku dikalangan kanak-kanak terutama ketika mereka demam. Walaubagaimana pun, terdapat kes dimana orang dewasa turut menghidapi sawan. Yang aku selalu dengar orang cakap sawan babi.

Kalau kerap kena sawan memang mendatangkan kesan negatif seperti kecederaan fizikal disebabkan pergerakan yang tidak terkawal semasa sawan, kerosakan kepada otak kerana serangan yang kerap atau berpanjangan, tergigit lidah sendiri dan boleh membawa maut. 

Kalau orang dewasa nak memandu pun tak digalakkan kerana dikhuatiri terkena sawan ketika memandu yang boleh menyebabkan kemalangan pula.

Berbalik kepada penerangan ustaz terbabit mengenai cara mengubati sawan. Menurut ustaz,  ketika seseorang diserang sawan, di ubun-ubunnya akan kelihatan sehelai rambut yang berpintal (macam spring) jika dibanding dengan rambut lain.

Cabutlah rambut tersebut dari ubun-ubun pesakit sambil membaca 'Bismillahimasyaallah'.

Insyaallah jika diamalkan setiap kali terkena sawan, kekerapan penyakit tersebut berulang akan semakin berkurangan. Kalu tiap-tiap hari kena akan berkurang kepada seminggu sekali, sebulan sekali,setahun sekali dan akan sembuh sepenuhnya jika diizinkan Allah. Dan insyaallah ianya tidak akan diwarisi oleh keturunan.

**kalau ada sedara mara atau sape2 je terkena penyakit ni, kongsikanlah ilmu  ini.

31 comments:

Mamachia said...

pernah masa kak kerja tengah tunggu bas, tiba2 ada pemuda mengelepar di depan bank, kak terkejut x tau nak buat apa, nsib bik ada lalu orng yg pengalaman dgn sawan2 ni...sian jugakan tak bole kawal tiba2 saja.

qamarguyz said...

salam ziarah..
perk0ngsian yG bagus..
rawatan menurut Islam..
adek sy selalu kena nie..
kesian juga..TQ

cik aisha said...

@Mamachia
sawan ni tiba2 je boleh jadi,tu bahayanye kalau srg2..saya selalu tgk budak2 kena.kesian sangat...

cik aisha said...

@qamarguyz
terima kasih...
tak sampai hati tgk org kena terutma budak2...boleh la cuba amalkan.

zora said...

nice entri..
bleh djadikann panduan ni..:P

cik aisha said...

@zora
thnks...:)

アヌム ちゃん said...

Thanks 4 sharing..

cik aisha said...

welkem.....:)

D_08 said...

tq...tq.....bagoih berkongsi info ni..... awok ade adik ipor yang selalu kene ni.....bulih le awok terai....

cik aisha said...

same2....blh le try ye nanti...:)

SRenungan said...

assalam..
thank for sharing..

♥e'in♥ said...

e'in bwu tahu nie.. thanks sharing.. ;)

cik aisha said...

@ SRenungan
salam....welkem...:)

cik aisha said...

@ ♥e'in♥
welkem...:)

Ain Shafinas said...

kalau mcm adik sha dlu dye selalu demam tarik, keluar buih, doc ckp bila dah besar dia hilang.. and skrg dah takde lagi :)

cik aisha said...

@ Ain Shafinas
selalunya semakin bsar mmg akan semakin hilang, tapi ada kes yang smpai ke dewasa xhilang2.itu yg bahayanye...

dorrysweetie said...

sis,sy nk copy to blog sy bole?info yg sgt bguna pd sy sbb adik sy ade sawan umo dh dkt 20thn

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@ dorrysweetie
ada kebaikannya silalah sharekan....:)sumber asal jgn lupa credit...hehee

dorrysweetie said...

dh share n kredit skali to blog cik aisha..thanks tau :-)

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

@dorrysweetie
sama2 dan terima kasih kembali...:)salam ukhwah..

Anonymous said...

salam..adakah sawan ni disebabkan sakit kepala...suami saya selalu sakit kepala ketika tidur..lepas tu sawan..lepas sedar dr sawan..kepala dia sakit sangt..sampai nampak urat timbul berdegup di kepala..

C'Jai said...

Alhamdulillah..info yang sangat bermanfaat..boleh la share dan sebar2 kan pada sesedara dan rakan taulan... Nanti bebila nak share dan panjang2kanjuga info ni di blog akak...

Zul Azri Muhaiyadin said...

saya just nak share pengalaman sendiri…..terjadi pada anak perempuan saya dari lepas bersalin nurse pun pelik asyik menangis je sampai biru muka menangis...dia suruh bagi susu...sejak dari itu dia mmg kerap nangis sampai kadang-kadang 2 jam baru berenti nangis, mcm2 dah berikhtiar, mengurut le, jumpa bomoh le, nak tidur pun sampai kena tido dalam kete malam2, tu rutin harian pastu kena pasang surah yasin tiap2 malam..…macam2 dah buat dan selepas umurnya lebih kurang 6 bulan…..waktu tu lah….baru saya tahu apa itu penyakit sawan…..mata terbeliak nampak mata putih je…mulut berbuih….kaki kejang, terjadi di kampung….mmg taktahu nak wat mcmana….bawa lari ke klinik desa…bagi ubat yg masukkan ikut bontot pastu MD situ suruh cepat2 bawa pegi Hospital Jempol……kuar masuk hospital….dr kerajaan sampai swasta..ada sekali baru kuar dr hospital swasta, sampai rumah je…taksempat nak masuk rumah pun jadi lagi….bomoh ker..urut ke semua dah buat……kalau yg moden….anak saya doktor dah sarankan utk buat mri….dan amik ubat epilim….hari2 kena makan sampai umoq 2 tahun…..dan akhirnya ditemukan oleh seorang hamba Allah…iaitu Produk SNE…..mula2 mmg takpercaya jugak pasal produk2 ni….just nak cuba,yg penting waktu tu apa yg sy piki akan tetap akan berusaha cr penawar untuk anak saya…………dan hasilnya mmg buat saya puashati dgn kesannya….anak saya dah sembuh sepenuhnya…..ubat hospital sy hentikan sendiri….dan sekarang umor dia dah 2 tahun …mmg tak pernah kena lagi sampai sekarang……alhamdulillah….jadi kesempatan ini, saya nk syorkan kepada sesiapa sahaja yg ada masalah sawan ini…cuba produk ini….www.produksne.com.my…..insyaallah……..

Anonymous said...

Ank sy skrg usia 1bln.. Demam Panas disebabkn meningitis..tp skrg alhamdulillah.. PD ary sy bw ank ksyangan sy prgi hspital doktor tnya sma ada ank sy ada kna sawan ke x coz baby yg tlalu dmm Panas boleh mdpt sawan jika x dirawat dgn cepat.. Mslhnya sy xtaw rupa Dan bgaimana tjadinya sawan.. Smpai ary ni sy msih xtaw bgaimana tjadinya sawan..

Fiza Rubaai said...

tanx for this great info!

Dr Wan said...

Salam hormat.Antara punca sawan yg saya pernah rawat ialah disebabkan masalah gangguan makhluk halus.Tetapi ramai yg tidak tahu kerana hanya rujuk dgn doktor hospital.Bagi sesiapa yg masih belum sembuh bolehlah berikhtiar dgn kaedah Holistik yg saya amalkan di klinik saya.Pusat Rawatan Fitrah Healthcare Centre No 7 Jln SG 3/1 Tmn Sri Gombak Batu Caves Selangor. Temujanji 0196676236 -Dr Wan

Dr Wan said...

Salam hormat.Antara punca sawan yg saya pernah rawat ialah disebabkan masalah gangguan makhluk halus.Tetapi ramai yg tidak tahu kerana hanya rujuk dgn doktor hospital.Bagi sesiapa yg masih belum sembuh bolehlah berikhtiar dgn kaedah Holistik yg saya amalkan di klinik saya.Pusat Rawatan Fitrah Healthcare Centre No 7 Jln SG 3/1 Tmn Sri Gombak Batu Caves Selangor. Temujanji 0196676236 -Dr Wan

joey said...

Sya ada ubt pling mujarab utk sawan..cal or msej sya zul 0124156040

joey said...

Sya ada ubt pling mujarab utk sawan..cal or msej sya zul 0124156040

joey said...

Sya ada ubt pling mujarab utk sawan..cal or msej sya zul 0124156040

Anonymous said...

Kt mn tu joey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...