Be Carefull especially woman

Video ni sebenarnya ada orang bagi kat email kakak aku. Aku jadikan entry sebab aku nak korang especially woman beware dengan apa yang telah berlaku dan mungkin akan terjadi kat kita kalau tak berhati-hati.

Kalau yang dah pernah tengok tu, tengok la lagi sebagai peringatan untuk diri dan orang tersayang okey...:)


Dah tengok? Dalam masa tak sampai 2 saat je pembonceng motosikal terbabit berjaya melarikan sesuatu dari dalam kereta tersebut. Dalam tak sampai 2 saat menghampiri kereta, memecahkan cermin tingkap dan melarikan barangan pemandu terbabit. Memang dasyat la peragut (ke perompak) tu kat traffic light u-turn pun boleh cari 'rezeki'.

So korang semua terutama gadis dan wanita, ingat pesan ni:
  • Jangan letak handbag atau laptop atau apa-apa saja yang boleh menarik perhatian penjenayah  (peragut/perompak/pencuri) kat tempat duduk belakang atau depan semasa memandu. 
  • Jangan letak handbag atas riba korang pun, kalau boleh letaklah kat bawah kaki supaya tersorok dan tak nampak.
  • Tutuplah tingkap kereta terutama ketika memandu sendirian, takut kang tetiba ada pisau pulak kat leher korang tu. Sedangkan tingkap tertutup boleh dipecahkan, ni kalau korang tak tutup cermin lagilah senang-senang je orang jahat nak jadikan korang mangsa.
  • Bila masuk ke dalam kereta, cepat-cepat tutup pintu dan lock segera. Jangan mengada-ngada nak start enjin kete dulu, bukak aircond baru nak tutup pintu dan lock. Tengok video kat atas la tak sampai 2 saat jenayah berlaku.
**Orang kalau dah hati jahat sanggup buat apa sahaja tanpa memikirkan keselamatan orang lain. So berpesan-pesanlah sesama kita demi kebaikan bersama.

Comments

ABU said…
betul, bahaya..kena berhati hati selalu
cik anum said…
huyoo dahsyatnye.. takut gler..
bahaye btol org2 zmn sekarang ni..
cekodok said…
perghh....laju siot peragut tuh....ni nk kna blaja nih....haqhaqhaq...
HonEyBuNNy said…
takooottnya...sebab tu kalau ila masuk kereta cepat2 kunci pintu..mmg takot la benda2 xd ingini terjadi...

mintak di jauhkan la semua neh...

amin..
Liza Razak said…
eee...takutnya..seb baik dah jd hsewife..dulu mase kerja,tiap2 hari balik mlm.parking kat tpt sunyi pulak tuh
Ain Shafinas said…
senang jea, handbag ori letak btl2 bwh seat..then pegang handbag kosong, yg murah punye kat seat blkg..hehe.. at least bahaya tu tak dekat sgt ngn kite :p
mama-arrysyah said…
takutnye...
pengajaran wat kita kaum yg lemah..
aisya said…
menakutkan.. huhu.. mcm mane nk g keje sorg2 mcm ni.. T_T
RynaHakimi said…
Dunia sekarang makin tak selamat.. Nak pegi mane2 pun rase bimbang.. Mintak jauh la dari kejadian mcm tu kan
cik aisha said…
@ ABU
dlm berhati2 pun blh terkena kdg2 tu..ni pulak xbhati2.
cik aisha said…
@cik anum
org zaman skang mmg mcm2 sggp buat...
cik aisha said…
@ cekodok
hamboi...2 kira nak menuntut ilmu sesat...heheh
cik aisha said…
@HonEyBuNNy
sedaya upaya kita cba amek langkah keselamtn.
smoga dijauhkan..amin...
cik aisha said…
@Liza Razak
tmpt xsnyi pun blh kena,mmg tkt.da kawen kuar ngan hubby la slmt..:)
cik aisha said…
@Ain Shafinas
bgs jugak tu idea sha.padan muka dia dpt yg 0...
tp ttp pecah cermin kete sbb tgk handbag palsu 2 je...xleh2..haha
cik aisha said…
@ mama-arrysyah
pngajaran spya bhati2...mcm2 skang ni..
cik aisha said…
@ aisya
mmg tkt...tp nk xnk kehidupn kena teruskan mcm biasa.cma lebih berhati2..:)
cik aisha said…
@RynaHakimi
pk2 dah nak jadi,ttp jadi.cumanye jgn amek remeh hal2 keselmatn.kdg2 sbb kta cuai org amek kesemptn.
minx2 xberlaku kat kita.amin.
aleen aiden said…
yup!ngeri gila dgn org skarang nih.mcm2 bley jd.skang sibuk plak pasal simbah2 asid kat org awm.haishh
cikji said…
zaman skrg orang jahat ada dimana-mana kan? takut tengok situasi cam ni.
cik aisha said…
@aleen aiden
tu la mcm2 kes skang ni.asid 2 pun da jd isu...skt jiwa kot org 2..
cik aisha said…
@cikji
betol tu cikji...kt mana2 je blh jadi...:(
nelly said…
tips yang bagus untuk nelly ^^
cik aisha said…
@nelly
thanks nelly..:)
cucu umie said…
betol tu kak ainsha..peragut nie memang licik..mereka thu jer cara2 nak meragut..oleh itu kne berhati2..hehe bgus tips yg akak berikan tu..
tokwan muda said…
bahaya tol zaman sekarang,semua benda kena beringat...kesian orang perempuan yer;)
cik aisha said…
@ cucu umie
peragut skang mcm2 skill baru diaorg guna..
hehe thanks
cik aisha said…
@ tokwan muda
dik oi bukan pompuan je lelaki pun sama....jenayah xkenal jantina...ati2 ye...:)
fatin hanani said…
bahaya kan skrg..org mcm ni dh banyk kat dunia ni..
kita dh x slmt dok kat mana2 pun..ermmm fatin mmg selalu..bila naik keta akn kunci dlu..hehe baru start enjin :D
Koding said…
Pastikan beg duit atau duit atau barang2 berharga tidak kelihatan dari luar agar ia tidak menarik perhatian peragut...
cik aisha said…
@ cucu umie
cara berubh mengikut zaman....

thanks...:)
cik aisha said…
@ Koding
ye betultu..anda mampu mengubahnya..:)
cik aisha said…
@ tokwan muda
bukan pompuan je, laki pn beringat.jenayah tak kenal jantina dik oi..

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing