Video ni sebenarnya ada orang bagi kat email kakak aku. Aku jadikan entry sebab aku nak korang especially woman beware dengan apa yang telah berlaku dan mungkin akan terjadi kat kita kalau tak berhati-hati.

Kalau yang dah pernah tengok tu, tengok la lagi sebagai peringatan untuk diri dan orang tersayang okey...:)


Dah tengok? Dalam masa tak sampai 2 saat je pembonceng motosikal terbabit berjaya melarikan sesuatu dari dalam kereta tersebut. Dalam tak sampai 2 saat menghampiri kereta, memecahkan cermin tingkap dan melarikan barangan pemandu terbabit. Memang dasyat la peragut (ke perompak) tu kat traffic light u-turn pun boleh cari 'rezeki'.

So korang semua terutama gadis dan wanita, ingat pesan ni:
  • Jangan letak handbag atau laptop atau apa-apa saja yang boleh menarik perhatian penjenayah  (peragut/perompak/pencuri) kat tempat duduk belakang atau depan semasa memandu. 
  • Jangan letak handbag atas riba korang pun, kalau boleh letaklah kat bawah kaki supaya tersorok dan tak nampak.
  • Tutuplah tingkap kereta terutama ketika memandu sendirian, takut kang tetiba ada pisau pulak kat leher korang tu. Sedangkan tingkap tertutup boleh dipecahkan, ni kalau korang tak tutup cermin lagilah senang-senang je orang jahat nak jadikan korang mangsa.
  • Bila masuk ke dalam kereta, cepat-cepat tutup pintu dan lock segera. Jangan mengada-ngada nak start enjin kete dulu, bukak aircond baru nak tutup pintu dan lock. Tengok video kat atas la tak sampai 2 saat jenayah berlaku.
**Orang kalau dah hati jahat sanggup buat apa sahaja tanpa memikirkan keselamatan orang lain. So berpesan-pesanlah sesama kita demi kebaikan bersama.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google Analytics Alternative