Belajar masukkan video youtube

First time masukkan video dalam entry...  Tergagau-gagau den try and error. Kuar jugak videonye.. Horay....

Tak tahulah ni cara yang sepatutnya ataupun cara syok sendiri.

Apa yang aku buat ialah mula-mula pegi ke website Youtube. Pastu carilah video apa yang aku nak. Aku cari video eyes on me. Dah jumpa klik kat video tu.

Kat bawah video tu sebelah kiri, ada tertera share seperti dalam bulatan merah didalam pic, so klik je share.

Selepas klik share akan terteralah seperti dalam pic ni, so sila klik pada Embed seperti dalam bulatan merah untuk mendapatkan kod.

Kod embed akan terpapar seperti dalam picture. Sebelum tu boleh la ubah size video untuk paparan yang bersesuaian dengan layout blog masing-masing. Kemudian silalah copy kod embed yang terdapat didalam kotak tersebut.

Di bahagian post, sila pilih Edit HTML dan kemudian paste kan kod yang telah dicopy daripada youtube tadi .  Kalau nak tambah apa-apa ayat pun boleh (terpulang nak taip masa kat edit HTML ataupun kat compose)

Kalau nak video tu kat tengah2 pegi kat compose, pastikan klik kat tepi video tu dulu. Pastu pilihlah alignment dia center.
Dah pun siap... Boleh la previewkan dulu dan kalau suma da okey publishkan je.... Dan inilah hasilnya


**Sila klik pada pic untuk image yang lebih jelas. 

Comments

cik aisha said…
@**::CIKNUURUL::**
ce try....hehee

Popular posts from this blog

Cara Delete Akaun Facebook

Cara Deactivate Facebook

Peribahasa: Saudara Anjing