Posts

Showing posts from January, 2011

Kalau semua orang pandai....

Image
Assalamualaikum...

Korang boleh bayangkan tak kalau semua orang kat dunia ni sama je tahap kepandaian dia. Tahap berfikir dia sama. Senang cite semua sama la tahap ilmu dan pemikiran dia. Agak-agak aman tak dunia macam tu.

Kalau semua orang pandai, nak keje best-best je, apa akan jadi dengan dunia ni. Sape yang nak buat keje yang biasa-biasa. Keje tukang sapu, cuci toilet,berniaga kecil-kecilan, sape yang nak buat semua tu?

Kalau semua orang pandai takpe jugak kot tapi kalau yang pandai tapi tak biasa nak buat keje yang biasa-biasa macam mana? Kita manusia sentiasa berusaha untuk menjadi lebih baik tapi kadang-kadang walaupun kita dah berusaha bersungguh-sungguh, kita tetap tak mendapat hasil setimpal.

Teringat cakap lecture aku masa diploma dulu. Kadang-kadang kita dah berusaha bersungguh-sungguh, tapi tu bukan rezeki kita. Macam belajar la, ada yang dah pulun bersungguh-sungguh study tapi bila exam tetap gagal. Sedangkan ada yang study main-main je pun dah boleh lulus, cemerlang la…