Assalamualaikum.....

Kerana sebatang skru je meresap angin tayar kereta. Tak tahulah skru celah mana yang dah tersasar mencucuk kat tayar kereta. Padahal skru tu takde la panjang mana pun.

Semalam keluar dengan tayar belakang sebelah kiri yang tak berangin. Dah la time tu hujan, bawak je la slow2. Kakak aku dah perasan sejak jumaat tayar tu angin dia meresap. Masa pam angin yang tinggal 40 je. Tapi dia boleh lagi buat takde apa.

Dalam hati dah syak mesti kena paku ni. Singgah stesyen minyak semalam masa pam tengok angin tinggal 10. Tayar betul-betul leper tak berangin. Masa pam tu dengar bunyi angin keluar sebab kebetulan masa tu lepas hujan, tayar basah lg. Raba punya raba teraba la kat kepala satu objek macam paku.

Aisey tak boleh jadi, so tawakal je la pegi kedai tayar untuk mintak ditampalkan. Aku dan kakak sebenarnya tak suka nak pergi bengkel tanpa orang lelaki sebab bab-bab kereta ni kurang pengetahuan. Tapi bersandarkan pengalaman sebelum-sebelum ni pergi jugaklah.

Kos tampal yang kedai ni amek RM5 je. Tak sampai 5 minit dah siap pun proses menampal tu. Lega selesai satu masalah, Alhamdulillah. Isnin nanti takde la kelam kabut dah.

Dulu pun pernah jugak alami masalah angin meresap ni. Masa mula-mula dapat kereta, tiap2 hari kena pam angin. Tapi tahap meresap dia tak la melampau macam yang kena semalam. Sampailah satu hari aku punyalah dok usha tayar tu ternampak satu objek warna putih. Erm sah la terkena paku la tu.

Masa tu kedai yang kitaorang pergi tu charge dia kenakan RM8. Bengkel besar dan ramai bekerja sebab tu lebih kot kos dia. Kedai yang pegi semalam rasanya tokey dia sendiri yang buatkan.

Dua-dua pengalaman-bukan paku yang mencucuk tayar kereta tapi skru. Ni ha pic skru yang dah berjaya dicabut semalam. Sampai bengkok skru tu. Mungkin skru lubang yang aku terlanggar masa hari khamis tu kot.

Peliknya jalan kat Malaysia ni banyak lubang taik(tak tahu nak panggil lubang apa,sory bahasa kurang senonoh). Ala lubang yang tak disimen dengan sempurna tu. Yang ada besi kat tengah-tengah jalan tu. Walaupun aku dah hafal setiap lubang(banyak woo kena hafal), tapi kadang2 terlanggar jugak. Hahaa
*************
Setikit tips: Seperti yang semua dah sedia maklum, kalau tayar kena paku or skru macam aku kena jangan terlebih rajin pulak nak cabut paku tu siap-siap. Kalau bengkel agak jauh, pegilah isi angin dulu pastu bawak slow-slow ke bengkel. Diaorang yang akan cabutkan ye. Kalau cabut siap-siap leper seleper2nya la tayar tu. Daripada elok2 boleh tampal kang tak pasal2 kena tukar lak. Hehee.

Related Post :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Web Analytics